Skip to content

Vill du veta mer?

Om du har intresse av Baskien, den befrielsekamp som pågår och hur dess politiska strömningar och militära kamp har påverkat den genom historien måste vi tyvärr säga att det svenska utbudet nästan är minimalt.
 
Med lite tur kan du komma över  ”Baskien och Katalonien. Den långa vägen till självstyrelse. De baskiska och katalanska frihetssträvandena i historisk belysning” som gavs ut av  Kursverksamhetens förlag i Lund 1986.  Denna bok hittar du enklast via sökmotorer på internet.

Detta är det enda svenska verk som vi vet belyser konflikten ur politisk synvinkel och ger en historisk bakgrund till den baskiska rörelsen och ETA. Utöver denna bok finns det även en handfull skönlitterära böcker, och naturligtvis, massa reseskildringar. 

Inom Engelsk litteratur finns det lite fler titlar, även om konflikten vanligtvis finns på Franska och Spanska. Engelska titlar som vi kan rekommendera är:

Matxinada av Eoin ó Bron 
The Basque Insurgents av Robert Clark
Dirty War, Clean Hands av Paddy Woodworth

Det finns en svensk, ETA kritisk, uppsats online om Baskien.
Den kan läsas här. Den har dock 13 år på nacken och innehållet kan ses som svagt för personer som läst mer ingående böcker i ämnet.

 

Gratis filmmaterial om konflikten

The Basque ball, skin against stone
12 delar. För främst fram de lagliga partiernas syn på konflikten, som försöker vara objektiv. Behandlar det baskiska språket, kulturen och historien grundligt. Från 2008. Kan ses här.

Askapena – The Basque Conflict
Kort propagandistisk dokumentär  från Askapena. Tar fram kampen för den baskiska självständigheten ur historisk, socialistisk, kulturell och självständighets synpunkt. Från 2008.  Kan ses här.

Denna torrent innehåller även en dokumentär (Tiocfaidh ár lá) om fångsituationen för några år sedan. Kvaliteten är inte den bästa men den är sevärd. 

Om ni vill veta ännu mer kan vi rekommendera er att ta en titt på våra länkar, i vårt arkiv  och använda er av internets sökmotorer. En längre F.A.Q planeras att lanseras på hemsidan i slutet av 2009.

Annonser
%d bloggare gillar detta: