Skip to content

Om oss

Om Baskien Information

Baskien Information är en ideell förening vars mål är att belysa och lyfta fram den vänsterorienterade nationella befrielserörelsen i Euskadi

Föreningen strävar efter, och vill informera om och diskutera, båda de fredliga rörelserna likaväl som det beväpnade motståndet som ETA idag står för.

Föreningen siktar på att upplysa intresserade om Baskien och konflikten både från en politisk, historisk och social synpunkt. Föreningen uttalar sitt fulla stöd för de som är drabbade av spansk repression, vare sig detta är tortyr, fångenskap, censur eller trakasserier.

Föreningen solidariserar sig sålunda helt med Euskal Herria’s kamp för självständighet, men tar ingen sida inom den socialistiska rörelsen som idag använder sig av både fredliga som militära medel. 

Vi stödjer de baskiska fångarna som idag sitter anklagade för samröre eller medlemskap i ETA.
 
Denna text kommer att förändras i takt med att konfliktens karaktär ändras och Baskien Information utvecklas och mer utförligare dokument om konflikten tar form.
 
Föreningen kom till efter flera års intresse av konflikten med sin början för de allra flesta i och med förbudet mot Batasuna 2003. Tidigare i Sverige har flertalet individer och mindre grupper intresserat sig för konflikten, föreningens roll blev därför att försöka samordna denna kunskap och göra något konkret utav detta. Under 2008 började artiklar ta form och efter upptrappningen mellan Spansk stat och Baskiska rörelser  i slutet av 2008 så togs beslutet i början av 2009 att skapa föreningen med de målsättningar som nämns ovan.
Annonser
%d bloggare gillar detta: