Skip to content

Kvinnorna tar makten i ETA

april 28, 2009

Kvinnorna tar makten i ETA

Efter senaste tidens gripanden mot ETA aktivister så har gruppen släppt fram kvinnor till de framträdande positionerna. Kvinnor har under hela ETA’s historia tidvis haft höga ansvarsposter och framträdande roller. Den senaste tidens händelser har fört fram ett nytt ledarskap, där kvinnor återigen kommer vara tongivande.

Senaste gången kvinnor var i ledande positioner, och hade beslutanderätt över taktiska och strategiska beslut, var under slutet av 90-talet. 

I dagsläget säger spanska underrättelsetjänsten att det pågår en mindre maktkamp mellan fyra personer i ETAs ledning över vem som ska ha mest att säga till om

 Två av dessa är kvinnor, 37 åriga Iratxe Sorzábal, som är efterlyst sedan 2005. Och 33 åriga Izakun Lesaka tidigare suttit i fängelse i Frankrike i tre år för ETA aktiviteter. 

ETA anses idag ha mindre än 40% kvinnor. Störst andel kvinnor hade ETA under kriget mot Francoregimen, även om flera kvinnliga volontärer sedan dess fått nästan legendarisk status inom ETA.
 

etaleaders
Övriga nyheter:

 1. Franska polisen söker vidare efter förrymda ETA medlemmar
  Som vi rapporterade igår så är två ETA medlemmar på flykt från polisen. Idag meddelar den franska polisen att sökandet nu fortsatt till Paris. Bland annat så har ytterligare två bilar stulits i området där sökningarna skedde igår, varav en bil återfannsi Parisområdet. Några dokument på Euskadi fanns i bilen och är nu inne för undersökning. Fortfarande har franska polisen inget spår efter ETA medlemmarna. Omständigheterna till flykten är fortfarande okända och luddiga, och polisen har fortfarande inte lämnat några kommentaren om den eventuella skottlossningen. Polisen har hitintills ändrat på ursprungsuppgifterna och händelseförloppet tre gånger sedan jakten påbörjades i lördags. Samtidigt landade Frankrikes president i Madrid, där han bland annat fick militära utmärkelser och satt i diskussioner med Partido Poplar. Spanska staten sätter stor vikt i besöket då de försöker förhandla fram hårdare gemensamma taktiker mot ETA, en fråga som kommer diskuteras under dagen.
   
 2. Kampen för att fångarna ska ha rätt att utbilda sig fortsätter
  Igår förklarade högsta domstolen i Spanien att en artikel sedan 2005 som har förhindrat fångar att utbilda sig är ”ogiltig”. Detta efter en lång tids protester från fångorganisationer som har ifrågasatt det orimliga i att fångar inte ska få chans att utbilda sig när de är fängslade. Högsta domstolen har tidigare hävdad att det är omöjligt eftersom det måste finnas en överenskommelse mellan universiteten och fängelset, vilket har arbetat i symbios med fängelsernas taktik att flytta på fångarna hela tiden, dock har det varit möjligt för fångar att utbilda sig i Frankrike. Efter detta uttalande så hoppas fångorganisationerna att fångarna i Spanien ska få chans att kunna ta utbildningar.
   
 3. Domstol och polis vägrar släppa film
  Två månader efter anklagelser av tortyr så vägrar fortfarande polisen ge ut filmmaterial. Detta för att polisen finner att den utsatte, Manex Castro, inte har en ”trovärdig” historia. Den spanska domaren Eloy Velasco stödjer polisen och ha beslutat att de ej heller behöver visa filmen i rättegången. Detta trots att vittnen och den drabbade själv har understrykit att Castro blev torterad och misshandlad under sin period i häktet. Castro greps under valdagen den 1 Mars och hölls sedan häktat i fem dagar. Domstolen säger vidare att polisen agerat rätt utifrån ”den särskilda lagstiftningen” i Baskien.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: