Skip to content

Organisation inför EU-valet bannlyst och fångnytt

maj 22, 2009

Internationalistiska Initiativet bannlyst

För några veckor sedan lanserades ett unikt projekt; ”Internationalistiska initiativet”. Tanken bakom iniativet var att ena den spanska vänstern och den baskiska, galiciska och katalanska vänstern i en enhetsfront för demokrati och självbestämmande i det kommande EU valet. Flera intellektuella, professorer, journalister och akademiker prisade initiativet och såg det som en ny väg för att försöka få till stånd ett erkännade av konflikten i Baskien på europeisk nivå.

Efter bara två veckor så tog spanska staten beslut på att förbjuda hela organisationen. Trots kraftiga protester från bland annat det erkände författaren Alfonso Sastre och andra som tog parti för organisationen så har spanska staten vägrat lyfta förbudet. Detta är anmärkningsvärt enbart för att den spanska staten nu inte bara bannlyser baskiska organisationer, utan alla organisationer, som försöker tala om den konflikt som råder och har nu även riktat förbuden mot spanska vänstern och andra krafter som av solidaritet pratar om frågan.

Ny kidnappning av misstänkt ETA medlem

Ytterligare en kidnappning har genomförts mot en misstänkt ETA medlem. Personen i fråga, Jon Anza, skulle ta ett tåg för att möta upp ETA-anslutna och överlämna pengar. När tåget kom fram befann sig personen inte längre på tåget, vilket tyder på att polisen kidnappat och tystat honom ombord. Länge var hans öde okänt men nu har ETA gått ut offentligt i tidningen Gara och sagt att han ej kom på det möte som var planerat. I och med detta uttalande måste spanska staten uttala sig om hans öde. Jon Antza har varit försvunnen sedan 18:e April.

Fångnytt

Sextiosjuåriga Jon Agirre har nu gått in på sitt 29:e år som politisk fånge. Enligt spansk lag skulle han ha släppts för närmare 10 år sedan, men den spanska regeringen har använt sig av olika former utav kryphål för att fortsätta hålla honom fängslad. I dagsläget är hans tillstånd dåligt, han rapporteras vara sjuk och illa däran av den behandling som den spanska staten utsatt honom för under snart trettio år.

Samtidigt så har nu Xabier Etxeberria överlämnats till den spanska staten av fransk polis efter att ha tjänat sitt straff. Xabier var på hungerstrejk i nästan en månad för att försöka förhindra överlämnandet. I skrivande stund utsätts Xabier med allra största sannolikhet för en grym tortyr.

Borgmästare åtalas för terrorism

Hundratals personer samlades förra veckan i Hernani för att ge stöd till borgmästaren Marian Beitialarrangoitia som nu ska upp i domstol, anklagad för att vara ”terrorist” efter ha sagt ”vi älskar er” till två personer som greps misstänkta för att vara medlemmar i ETA.

(Källa: Basque Info 19/05/09)

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: