Skip to content

Pressmeddelande från Baskien Information 21/05-09

maj 22, 2009

Pressmeddelande från Baskien Information 21/05-09

Härmed vill vi meddela till er på Spanska Ambassaden i Sverige att vi protesterar mot den behandling ni visar och har visat, och fortsätter komma att visa, mot de demokratiska vänsterkrafterna i Euskal Herria. Inte nog med att över 700 personer nu är fängslade, varav många har blivit torterade, ni har även fortsatt med att förbjuda över 100 000 personers åsikter när ni förbjudit partier, radiostationer, tidningar och kulturella arrangemang. Utöver det så använder ni av er en ”terroristlagstiftning” som ni godtyckligt använder mot ungdomar som bär t-shirts för att få dom dömda för brott och åsikter de inte ens har. Deras enda straff är att de ifrågasätter på det sätt ni hanterar situationen i Baskien och på det sätt ni vägrar att ha dialog med både dem och ETA.

Ni vet själva att detta är något ni blir kritiserade för, både FN och Pro-Amnesty har uppmärksammat de sätt ni använder er av för att tysta en obekväm röst.

Det är förvånande att ni tror er sträva efter demokrati med detta resonemang. Naturligtvis byggs inte demokrati genom att förbjuda människor från att tala.
Naturligtvis byggs ingen dialog när ni vägrar att ha en sådan. Naturligtvis kommer inte konflikten i området ta slut när ni använder dessa medel, det ni gör nu är att ni bara förvärrar för er själva.
Vi vill med detta meddela att på det sätt Spaniens regering agerat så har en solidaritetsrörelse till sist även kommit till Sverige. Vi hoppas detta gör att ni förstår det ni gör i Euskal Herria, även kommer uppmärksammas här.
Hälsa till eran regering att vi kräver:

* Att Spanska regeringen upphör med att använda terroristlagstiftningen på det sätts som görs idag. Att ni tar hjälp av FN för för att följa dessa lagar så som andra demokratiska länder gör.

* Att ni grundligen undersöker varför era ”förhörsmetoder” anses av experter som tortyr, och varför just denna tortyr är koncentrerad till Euskal Herria, och ställer er frågan om varför ni nu passerat Nordirland när det gäller sådana fall.

* Att ni flyttar de baskiska fångarna närmare sina nära och kära, och slutar flytta runt dessa i syfta att straffa familjerna.

* Att ni upphäver besluten att förbjuda människors åsikter och gör Batasuna, EHAK, D3M och Askasatuna, med tillhörande organisationer, tidningar och radiostationer lagliga igen.

* Att ni upprättar dialog med dessa, och ETA, för att lösa en konflikt som ni nu bara förvärrar.

Centralkommitéen

Baskien Information

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: