Skip to content

ETA uttalar sig i Gara och nyheter

maj 28, 2009

etagauekoandargi

ETA uttalar sig i Gara

Två medlemmar av ETA trädde i måndags fram och gjorde ett uttalande i den baskiska tidnigen Gara.  I uttalandet som följde brändmärkte de bland annat den nya autonoma regeringen i Baskien att nu vara en ”spansk fascist allians” och att spanska staten har fortsatt att medvetet fördröja deras varningar vid bombdåd, något som leder till civila offer, ETA menar att spanska staten står ytterst ansvariga för både dåden och offren och att spanska staten ”suktar efter blod” via sin taktik. Samtidigt pekade ETA ut den nya socialdemokratiska presidenten, Lopez, att fortfarande vara under direkt hot från organisationen.

Vidare i uttalandet sa ETA att de genomgår interna politiska diskussoner om den framtida taktiken och framhöll att ”våra vapen kommer att tystna när alla politiska projekt kan ha chansen att bli verklighet, inkluderat självständighet”. 

En ny fredsprocess var enbart aktuell igen enligt uttalandet om den Spanska och Franska staten respekterade lika möjligheter och rättigheter i Baskien och att före ETA sätter sig ned och förhandlar om fred så vill de sammankalla ett möte där den baskiska vänsterrörelsen kan formulera sina krav.

En tydlig markering mot den repressionsvåg som drabbat den baskiska vänsterrörelsen.

Uttalandet avslutades med att ETA konstaterar att det är enbart om den Spanska och Franska staten låter detta hända, att göra den baskiska rörelsen laglig igen och får chansen att formulera sina krav, som deras aktivitet kommer upphöra och en dialog återupptas.

Tidigt samma dag greps en ETA medlem även i paris.

 1. Lyckad storstrejk
  Torsdagen den 21:a Maj genomfördes den väntade storstrejken mot den nya socialdemokratiska lokalpresidenten Lopéz. Trots hot om våld, bojkott, spanska fackföreningars svek och mediatystnad tog sig tusentals arbetare ut på gatorna ut i protest. 
   
 2. Kuba skickade hem spanska spioner
  Tre spanska spioner från underrättelsetjänsten rapporteras nu har blivit hemskickade och förvisade av den kubanska regeringen efter att de har försökt kartlägga politiska baskiska flyktingar.
   
 3. Smutsig protest” över.
  Efter att den spanska regeringen påbörjat förflyttningar i mitten av maj av några  av de fångar som i April påbörjade en ”smutsig protest” och en två dagars hungerstrejk i protest mot att misshandel och vanskötsel så har nu det läckt ut att protesten är över. I ett uttalande skriver fångarna om sin protest ”Vad har en person att förlora när man är fängslad 120 mil från sitt hem, isolerad och fråntagen all stolthet”
   
 4. Stöd kampen för ett fritt Baskien!

  Vi vill även göra våra läsare medvetna om att man nu kan stödja den baskiska kampen genom att köpa en pin med den baskiska flaggan, Ikukkrina. Den säljs tillsvidare på Irland Information Sverige‘s nya hemsida.

Annonser
%d bloggare gillar detta: