Skip to content

Juana Chaos får hjälp av FN expert, ETA medlemmar på flykt

april 27, 2009

De Juana Chaos får hjälp av FN expert

Jose Ignacio De Juana Chaos fortsätter att bestrida beslutet att skicka honom till Spanien för ett påstått brev han ska ha skrivit. Bland annat har nu FN experten Martin Schenin nu kallats in till rätten för att ge sin syn på fallet.

Läs mer om fallet här och en intervju med Juana Chaos här.

etarra_inaki_juana_chaos_audiencia_nacional

ETA medlemmar jagas av polis

I lördags flydde två misstänkta ETA medlemmar från polisen, bland annat ska de ha stulit en SUV i flykten. I söndags fortsatte fransk polis att söka efter dem med hundratals poliser, helikoptrar och hundar. Det är oklart om ETA medlemmarna skulle gripas vid tillfället eller om de blev påkomna under pågående aktion, polisen fick dock in informationen efter att ETA enheten sett polier vid en bensinmack och därefter försökt ta sig från området. Samtidigt är uppgiftena oklara om en skottväxling mellan ETA enheten och jagande polis. Det område där ETA enheten gömde sig under lördagskvällen ska ha blivit kraftigt gnomsökt av poliser. Ryktet gör gällande att de även ska ha gått in i en by och skjutit kraftigt med gummikulor och tårgas. Det finns inga uppgifter vars ETA medlemmarna befinner sig idagsläget. 

 

Övriga nyheter:

 1. I staden Gasteiz genomfördes natten mellan lördag och söndag attacker mot tre bankkontor. I dagsläget har ingen organisation tagit på sig attackerna. De kan ses som en reaktion på den rådande krisen. Det är oklart på vilket sätt bankerna attackerades, dock attackerades ett hus ungefär samtidigt med brinnande föremål. Antagligen brandbomber.
   
 2. Nu avslöjas det att en misstänkt ETA medlem som varit efterlyst sedan början av 90-talet gripits i Venezuela. För tillfället är informationen knapphändig men gripande skulle ha skett på tisdagen eller onsdagen förra veckan. Spansk stat förhandlar nu med de venezulenska myndigheterna om ett utlämnande. Organisationen Pro-Amnesty riktar kritik mot den knapphändiga informationen kring gripandet och uppmanar Venezuelas president Hugo Chavez att låta den baskiska medborgaren att stanna. Bland annat hänvisar Pro-Amnesty till gripandet i Belfast tidigare i veckan och säger:”Det är uppenbart att den häxjakt som utlöstes av den spanska regeringen mot den baskiska självständighetsrörelsen inte känner några geografiska gränser”

  Hugo Chavez har i förhandlingen med spanska regeringen även sagt att han stödjer en ”demokratisk lösning” av konflikten i Baskien och har riktat kritik, både i förhandlingar, och i media mot att Spanien använder sig av tortyr och andra former av förtryck. Det är idagsläget oklart om den gripne kommer överföras till Spanien.
   

 3. Hundratals basker var ute i fredags för att fortsätta protesterna mot behandlingen av baskiska fångar. Det är nu 20 år sedan de nuvarande repressionsreglerna påbörjades och på vissa orter slöt mer än 400 personer upp för att belysa spanska statens praxis med tortyr, omflyttningar och isoleringar. I lördags genomfördes även en demonstration i Donostia som drog uppemot 1000 personer, fokus låg då på den stora delen ungdomar som nu står anklagade för diverse brott. Bland annat belystes de 10 ungdomar som greps för att de varit inblandade i valupptakten i Februari.
   
 4. Protesterna mot bygget av ett höghastighetståg som bland annat tidvis lett till allvarliga kravaller fortsätter. Samtidigt meddelar spanska staten att projektet nu ska skyndas på. Den 9 Maj kommer det hållas en rikstäckande demonstration mot bygget i Baskien som väntas dra tusentals demonstranter.
   
 5. Den nya socialdemokartiska presidenten gick nyligen ut och sa att det finns problem med den nya regeringen, och den pakt som de PSE/PSOE genomfört med PP, bland annat fruktar han för att den förbjudna ”självständiga vänstern” (samlingsnamn på alla förbjudna partier) kommer stärka sina positioner. PP gick ut och kommenterade med att PSE är rädda för ”hot från ETA” och ”isolering från PNV”. PNV samarbetar hitills välvilligt med PSE, men har riktat kritik mot PP’s ökande inflytande i Baskien. Samtidigt får PSE även kritik från vänsterhåll och fackföreningar då deras nuvarande allians bakbinder dem från att genomföra vallöften och deras socialdemokratiska agenda. Både PP och PNV, vilket deras makt vilar på, är nyliberala i sin ideologiska bas.
   
 6. En kampanj mot den spanska flaggans legitimitet i Baskien har påbörjats av EA rapporterar Gara.
   
 7. Sex år efter att polisen genomförde en razzia  mot organisationen Udalbiltza så har nu det påbörjats en process för att få deras gripna aktivister fria. Bland annat får organisationen stöd av FN och har samlat hundratals namnunderskrifter. Organisationen, som främst arbetade med kulturella frågor, har idag 13 fångar och förbjöds samtidigt som b.l.a. Batasuna 2003.
   
 8. I staden Guernika hölls på söndagen en gala 72 år efter att fascister bombat staden. Bland annat tilldelades den tyska miljöaktivisten Petra Kelly postumt ett fredspris. Ahaztuak organiserade galan som ett led i deras protester mot att spanska staten på senaste avancerat mot antifascistiska arrangemang.

 

info20071111943220687416131833496248sized

Annonser
%d bloggare gillar detta: