Skip to content

Kamrat gripen för ”terroristrelaterad” verksamhet. Antifascistisk kväll attackerad.

april 22, 2009

Kamrat gripen för ”terroristrelaterad” verksamhet. Antifascistisk kväll attackerad.

Idag nåddes vi av beskedet att Beñat, samma person som föreningen hade mycket gott utbyte av på det senaste internationella mötet, har gripits av polis för ”terroristrelaterad” verksamhet och riskerar nu att ställas inför spansk domstol. Beñat är en aktivist i den baskiska miljön i Belfast och har förutom det ett mindre turistföretag där han visar runt basker i den politiska historian och miljön i Belfast.

Det ”brott” Beñat begått är att han misstänkts tillhöra en olaglig ungdomsorganisation, antagligen Batasunas ungdomsförbund Segi.

För tillfället är Beñat fri i väntan på domen, tack vare lån och kamrater kunde 5.000 brittiska pund samlas in för att han ska kunna förbereda sig för en eventuell departion till Spanien.

Beñat måste nu anmäla sig till polisen varje dag och är förbjuden att lämna Nordirland. Föreningen skickar sina varmaste hälsningar till Beñat och de kamrater som nu på Nordirland och i den Irländska republiken gör sitt yttersta för att ge Beñat rätt att stanna och bekämpa de löjliga anklagelserna om ”terrorism”.

_45691043_suspectint
Offer för de internationella trakasserierna

Baskien Information kommer att återkomma i fallet och delge information så sympatisörer och andra kan ge stöd till de som drabbas av spanska statens trakasserier som även existerar på internationell nivå.

 

Antifascistisk minneskväll attackerad

Det har kommit till föreningens kännedom att en kväll för att hedra den nu avlidne socialisten Bob Doyle, veteran i IRA och Internationella Brigaderna, blev attackerad av polis.

Efter ett antal tal och ett irländsk rebellbands uppträdande så attackerades puben av beväpnade civilklädda spanska poliser. Två personer greps i tumultet som följde, vilket ledde till att polisbilar bland annat attackerades.

paddy09En minnestavla hängs upp
Strax före polisattacken.

Senare fick arrangörer och publik veta att spanska polisen slog till eftersom det fanns misstankar att två medlemmar i ETA fanns i lokalen.
Attacken skedde på Paddy Shorts pub i Vitoria. Detta är bara en händelse av många på senare tid där spansk polis gett sig på rent antifascistiska sammankomster.

 

 Övriga nyheter:

 1. I lokalvalet 2007 fick den nu förbjudna baskiska vänstern röstmajoritet i staden. Tack vare censuren och förbuden mot baskiska partier förklarades dock rösterna ”olagliga” och partiernas framröstade politiker fick inte ens gå in i stadshuset för att läsa upp en protest. Som svar så började hundratals medborgare en civil olydnadsaktion där de b.l.a. vägrade betala den kommunala skatten. Protesten har sedan dess fortsatt och nyligen gick den organisation som samordnar protesterna Eskubiderik ez, betebeharrik ez! (Inga rättigheter, inga skyldigheter!) ut med att de kommer fortsätta vägra betala skatt och vägra erkänna den lokala administrationen så länge som det behövs. (Källa: EH News / Basqueleft.org)
  norights
 2. Samtidigt har fångorganisationen Etxerat avslutat en veckas aktiviteter som har lockat till sig kring 1000 deltagare, och inbrigat en bra summa till fångara. Bland annat arrangerades det demonstrationer, baskiska danstävlingar och andra kulturella aktiviteter. (Källa: EH news / Basqueleft.org). Alla de som har blivit gripna under den senaste tiden, anklagade för medlemskap I ETA,  har nu även förflyttats till Spanien för att dömas.
   
 3. Txaber Zabaleta, en av de ungdomar som greps den 31 mars går nu fri i väntan på rättegång efter att ha betalat 10.000 Euro. Protesterna för de arresterade ungdomarna fortsätter och igår samlades 170 personer i Bilbao. Alla ungdomar som greps i razzian uppger att de har blivit torterade.
   
 4. Organisationen Irrintzi släppte nyligen en kommuniké där den tar på sig sabotage mot en fasighetsbyrå, attacker mot el-ledningar och ett privat hus tillhörande en chef i ett större företag som investerar i Baskien. I kommunikén klargörs det att organisationer i fortsättning också kommer att agera på så sätt så att inga civila offer kommer att drabbas. Irrintzi arbetar b.l.a. mot byggandet av höghastighetståglinjer och byggandet av ett kärnkraftverk. Irrintzi är en olaglig organisation eftersom den fördömer den spanska staten och anser att baskerna själva ska få bestämma över dessa byggen. Organisationen anser att den nya regeringen, med Partido Popular i spetsen, sakar legtimitet.
   
 5. Spansk domstol har nyligen beslutat att ta bort två minnesplattor i Bilbao över ETA medlemmar som mördades under Francoregimen 1975. Sedan 1979 har plattorna fått vara kvar, likaväl som namnet på gatan som bär namnet på en annan numera avliden ETA volontär. Över hela Baskien är nu liknande processer igång för att ta bort minnet av de som slogs mot fascistregimen. Den spanska domstolen anser besluten vara ”självklara” då ETA är olaglig organisation.
   
 6. Från och med idag kommer det hållas en internationell konferens om kultur och fred i baskien. Konferensen planeras att pågå till söndag. Över 140 deltagare från 30 länder deltar. Bland annat har konferensen förklarat sin solidaritet med palestina och en medlem från PFLP kommer imorgon hålla ett föredrag. Konferensen arrangeras bland annat av överlevare från bombningarna av Guernica. Inga, baskiska, förbjudna partier tillåts delta – detta trots att flera andra deltagare tillhör andra rörelser som anses använda ”terrorism” i sin kamp.
   
 7. Spansk stat har trots stora protester från lokalbefolkning, och även politiska instutioner, beslutat att bygga ett nytt superfängelse i Baskien då många spanska fängelser har börjat bli för fulla.
   
 8. Spanska regeringens talesman gick nyligen ut och förklarde att ”ETA är nu historia, socialt och politiskt”. Dock gav framträdandet ett ganska paradoxalt intryck då han samtidigt sa att ”vi kan fortfarande tillfoga ETA skada”. Experter dömde uttalandet som ganska klumpigt genomfört och efterlyste mer ”ansvarsfulla” analyser en annnan sa att ”ta det lite försiktigt nu”.
Annonser
%d bloggare gillar detta: