Skip to content

Massarrestering i Frankrike och Spanien av ETA medlemmar / Senaste veckan:

april 20, 2009

Under veckan som har gått har inte mindre än 9 personer gripits av Fransk och Spansk polis misstänkta för medlemskap i ETA. Bland de gripna är bland annat Jurdan Martitegi Lizaso som misstänkts vara ”topp fem” i ETA. Under de senaste fem månaderna har isåfall polis gripit 3 av dessa 5 på fem månader.

 Sex av de gripna greps i Spanien, och Lizaso tillsammans med två kamrater greps i Frankrike. Inga rapporter tyder på motstånd under gripandet.

Jurdan Martitegi Lizaso misstänkts ha varit ETA’s militära ledare och ledare för  Vizcaya brigaden sedan 2007 och de två som greps samtidigt som honom sägs varit där för att få instruktioner över kommande attacker mot spanska mål.

Tidningen El Pais har samtidigt gått ut med information att ETA nu bytt ledarskap till den ryktbare Josu Ternera. Enligt uppgifter ska han vilja återuppta förhandlingar med spanska staten. 

De gripanden som gjorts har lett till att den spanska premiärministernosé Luis Rodríguez Zapatero gått ut i media och sagt att ”ETA kommer krossas”.

jurdanmartitegi

Jurdan Martitegi Lizaso 

Senaste veckan:

Som svar på den senaste tidens gripanden och i protest mot över 20 år av dåliga fängelseförhållanden har tusentals aktiverat sig i olika demonstrationer senaste veckan. Bland annat har Etxerat varit ute och demonstrerat och åberopat terroristlagstiftningen som ett ”politiskt felsteg”.

Förutom det så har ävevn varit några olagliga paneldebatter om Baskiens autonomi, och hur denna kan utvecklas från att vara kontrollerade av Spanien och högerpolitiska kuppmakare, och hur man nu ska kunna ena den baskiska vänstern. De har organiserats av  Batasuna och andra aktörer. Bland annat har det formerat sig ett baskiskt vänsterparti, EHA , som ska kandidera i EU valet för att belysa den baskiska frågan.

Hundratals har även varit ute för att hedra minnet av den andra spanska republiken och de antifascister som slogs mot francospanien. Som så många vet ,var detta senaste gången som Baskien hade ett eget demokratiskt parlament. 

Även demonstrationerna mot kärnkraftverksbygget i Boroa har fortsatt. Protesterna mot ett dammbygge har också fortsatt, samtidigt har ett ockuperat hus firat 10 år.

Den irländska frihetskämpen och antifascisten, tillika IRA soldaten, Bob Doyle har även fått viss medial uppmärksamhet i Gara samtidigt som baskiska organisationer hyllade minnet av honom i deras kamp i syfte för att få bort terroristlagstifningarna riktade  mot antifascistiska kämpar. Det har även hållits ett antal minnesstunder och andra ceremonier för offren i spanska inbördeskriget.

Spansk polis har inte heller suttit still under den senaste veckan. Bland annat har de tagit bort en minnestavla av en ung kvinna som sköts till döds av polisen 1979. Två basker är även i ”special domstol” efter att ha satt upp affischer från olagliga D3M. En annan ung bask blev misshandlad av polis. Goda nyheter är dock att en aktivist frisläppts. Samtidigt har spanska staten hyllat polisen.

Annonser
%d bloggare gillar detta: