Skip to content

Protester mot krograzzior och ny lag riktad mot papperslösa

april 9, 2009

Protest mot krograzziorna

Igår samlades ett 50-tal medborgare och aktivister från organisationen pro-amnesty utanför krogen Galtzagorri där polisen förra veckan bröt sig in iförda balaclavas och maskingevär. Bland annat misshandlade de gäster, sexuellt trakasserade en ung kvinna,, stal pengar från en fångkassa, slog sönder inredningen och sedermera grep två personer, varav en fortfarande sitter gripen utan att fått sina anklagelser mot sig förklarade.

Tre dagar senare greps ytterligare en boende i området under våldsamma omständigheter för att denna varit medlem i den kommunistiska ungdomsgruppen Segi och ”samarbetat med beväpnade banditer”.

Bland de tal som hölls framfördes bland annat hur de razzior som den spanska polisen genomför är en fortsättning av ”den eviga strävan av spansk stat att kriminalisera den baskiska ungdomen” och hur dessa våldsamma razzior är en ”militär taktik” som spanska staten kan använda sig av för att tysta obehagliga, men lagliga, åsikter. Vidare framförde boende i området stark kritik mot polisen för att försatt den lilla staden i en ”krissituation” och visade sin solidaritet till de som råkat ut för den senaste tidens trakasserier. 

Förutom denna krograzzia genomfördes även en annan strax före där situationen till sist fick lugnas ned av stadens polischef. I den razzian greps ingen men skadegörelse, misshandel och trakasserier förekom. Razzian fick avbrytas efter att grannar och boende i området omringat krogen och skrikigt slagord och agerat aggressivt mot polisen som höll gästerna som gisslan.

Organisationen Pro Amnesty har nyligen gett ut sin rapport för 2008.
Läs mer här. 

barprotest

”Om solidaritet är kriminellt så är vi alla kriminella”

60 baskiska aktivister samlades i Bayonne igår för att protestera mot de franska regeringens nya lag, L622-1, som kriminaliserar personer som hjälper invandrare som är gömda, illegala eller saknar papper. Den nya lagen ger en person som hjälper en papperslös ett fängelsestraff upp till fem år och böter upp till 30.000 Euros. Protesten samordnas över hela Frankrike för tillfället med stora delar av vänstern inblandade.

Baskien Information återkommer onsdag 15/4 då stora delar av föreningen kommer att åka utomlands för att delta på internationella aktiviteter. Tills vidare rekommenderar vi denna kortfilm av våra kamrater i Askapena:

 

Vi rekommenderar även detta arkiv som från och med nu är länkat. Det är det för tillfället mest uppdaterade filmarkivet på nätet om konflikten. En längre dokumentär finns också tillgodo på youtube som vi rekommenderar.

Annonser
%d bloggare gillar detta: