Skip to content

AEK avvisar anklagelser om att stödja terrorism

april 8, 2009

AEK avvisar anklagelser om att stödja terrorism

AEK hade en presskonferens igår där de gick igenom i stora drag vilken succé årets Korrika har varit och hur nöjda de, och alla samarbetspartners, är över den stora uppslutningen bakom loppet och hur olika kulturarrangemang arrangerats över hela Baskien som följd.

Anmälningen från ”Spansk Frihet” om att ”stödja terrorism” då några deltagare sprang/gick med bilder på baskiska fångar kallade presskonferensen som en ”anekdot” och förtydligade att Korrika handlar om att ge stöd till det baskiska språket och ingenting mer.

Korrika har funnits i 32 år och arrangerats 16 gånger och AEK ser anmälningen som orelevant i jämförelse med det stöd som Korrika och AEK har från den baskiska befolkningen. Korrika engagerar över 100.000 basker i kulturaktiviteter och brukar i regel ha över 10.000 deltagare. Korrika, liksom många andra baskiska kulturarrangemang, anklagas ofta av motståndare till den baskiska självständigheten att i smyg lägga undan pengar till ETA eller att på annat sätt stödja ETAs fångar eller andra fängslade baskiska aktivister.

AEK är en organisation av och för lärare i det baskiska språket, Euskara, och har idag över 100 skolor och organiserar kring 600 lärare.

eak

Annonser
%d bloggare gillar detta: