Skip to content

ETA depå hittad och kulturarrangemang anmäls för terrorism

april 7, 2009

Fransk polis har hittat en ETA depå med sprängmedel.

Igår erkände franska polisen att de hittat över 500 kg sprängmedel och annat material i ett garage i Grenoble förra söndagen. De ämnen som hittades är identiskt med de senaste tidens bomber från ETA. 

Bombmaterialet hittades efter att garagets fastighetsägare inte hade fått in hyran sedan december 2008, ägaren var den som larmade fransk polis och brandkår efter att han förberett att tömma garaget för en ny ägare. 

Fransk polis har nu inlett en förundersökning.

På Nordirland blev det även uppståndelse efter att ETA flagga vajat vid en död IRA volontärs minnesstund.

 

Spanska extremistgrupper anmäler kulturarrangemang

Det baskiska maraton/walkathon som varannat år går runt landet till stöd för det baskiska språket , Korrika, anmäldes igår till spanska domstolen för att ha ”uppviglad till terrorism” av den högerextrema gruppen ”Spansk Frihet”.

Beviset enligt den högerextrema gruppen är att några deltagare i Korrika sprang och gick med bilder på de baskiska fångarna och att några deltagare också hade politiska slagord på sina västar. Korrika arrangeras av den baskiska organisationen AEK, en lärarbaserad organisation till stöd för det baskiska språket och har över 100 skolor och 600 lärare runtomkring i landet. AEK är nu anmält och en förundersökning är inledd.

Årets Korrika hade över 10.000 deltagare och avslutades i lördags, Över 100.000 personer deltar varje år i festligheterna kring tävlingen och allt från teateruppvisningar till kulturella uppvisningar sker i byar och städer över hela Baskien under loppets gång.  

korrika-hasieraBild från förra årets Korrika

Samtidigt  anmälde den spanska gruppen ”Ära och rättvisa” den uppkommande kulturfestivalen Gazte Martxa med liknande anklagelser och kräver att festivalen förbjuds. Tusentals ungdomar deltar varje år i festivalen.

Gazte Martxa är den största ungdomsfestivalen i Baskien och arrangeras vanligtvis av ett kollektiv av socialistiska grupper. Allt från uppvisningar av traditionell baskisk kultur, vandringar, demonstrationer, föreläsningar om husockupationer och populära punkspelningar präglar festivalen.

Nedan är festivalens reklamfilm i youtubeformat. Kvaliteten är dock inte den bästa.

Ladda hem festivalens reklamfilm för 2009 här i betydligt mer högupplöst och proffsigare version.

Annonser
%d bloggare gillar detta: