Skip to content

Känslomässig antifascistisk minnestund i Berriatua

april 6, 2009

Tidigare har vi rapporterat om den antifascistiska kampanj som Ahaztuak nu dragit igång som svar på domstolars trakasserier och spansk medias neutralitet på 70 års ‘jubileet’ av fascisternas maktövertagande. Kampanjens namn är ”1939-2009 aldrig tillfångatagna, aldrig avväpnade” och syftar till att minnas och hedra de som slogs mot fascismen under diktaturen.

Igår startades kampanjen när republikens flagga som för 72 år sedan stals av fascisttrupper återigen vajade över kommunhuset i Berriatua, alldeles bredvid den baskiska ikurriña som även förbjöds under diktaturen. Över 150 personer deltog i den känslomässiga ceremonin, bland annat stadens socialistiska borgmästare och andra lokala politiker som i sina tal prisade Ahaztuak för sitt gedigna arbete att aldrig glömma kampen mot fascismen, inte bara under kriget, utan även under diktaturen.

Andra som talade var bland annat Joseba Gojenola som i sitt tal hedrade två ortsbor Alpaca Drill och Juan Arantzamedi, två antifascister som slogs mot diktaturen. Den förstnämnda i de socialistiska bataljonen ”Fulgencio Mateos” den sistnämnda i den baskiska befrielsegerillan ”Goiri Spider”. Båda deltog själva i ceremonin tillsammans med Hilari Laka, ”gudmor” till de båda gamla antifascisterna och en av de som organiserade upp det militära motståndet under diktaturen.

Den sista talaren var en aktivist från Ahaztuak som bland annat talade om de spanska domstolarnas vilja sammankoppla det antifascistiska minnet i baskien med ”terrorism” och hur kampanjen nu kommer fortsätta. Han avslutade även sitt tal med att hedra de två antifascistiska kämparna från staden och sa bland annat ”dessa två kämpar och de två flaggorna vi har här, republikens och den baskiska, är beviset på de två strömningarna som utgör den mäktiga floden av den demokratiska och antifascistiska traditionen i Baskien” sedan fortsatte aktivisten med ”en tradition som inte bara handlar om gårdagen utan även för vidare och aktualiserar  kampen för en riktig demokrati idag”. Talet avslutades med applåder och knutna nävar.

Många som deltog i ceremonin var gripna och rörda och stämningen var tidvis  väldig emotionell. När den spanska republikens fana äntligen fick placeras bredvid den baskiska så började några äldre deltagare att gråta. Minnesstunden avslutades med allsång av ”Internationalen” och den den baskiska nationalsången, ”Eusko Gudariak”.

republikensflagga

 

Fortsatta protester

Över hela Baskien hölls på söndagen större och mindre demonstrationer för de politiska fångarna. I Hernani samlades 450 personer och i Andoain samlades ”hundratals” för att protestera mot behandlingen av de drygt 750 fångarna som fortfarande utsätts för tortyr, förflyttningar och tas ifrån rätten att träffa sina familjer.

100 personer samlades även på olika orter för att demonstrera mot polisens taktik att rensa bort bilder på fångarna i gatubilden, bland annat satte de upp affischer och klistermärken på ännu fler fångar.

I en protest för att tillkännage Baskiens rätt till självbestämmande och demokrati så demonstrerade även vänsterorganisationer i Söndags vid ett  hornspels arrangemang uppe i bergen där deltagare och åskådare till den gamla baskiska traditionen även fick ta del av slagord och flygblad.

demo

Annonser
%d bloggare gillar detta: