Skip to content

Solidaritetsaktioner för de arresterade och fångarna

april 4, 2009

De två som blev arresterade i en krograzzia nyligen har nu förts till Madrid för vidare förhör och för att bli åtalade inför en ‘specialdomstol’.

Samtidigt sitter de åtta gripna ungdomarna Asier Olano, Txaber Zabaleta, Aitzol Arrieta, Egoitz Balerdi, Jon Ezeiza, Eki Oñate, Mikel Gartzia och Iñigo Alzelai fortfarande arresterade och är nu inne på sin femte dag utan att få kontakta omvärlden förutom via sina advokater och en läkare, samma läkare som har varit i kontakt med deras föräldrar.

 Tyvärr har dock åtalet igen förändrats från det mildare ”sabotage” till att ”stödja terrorism” efter att polisen gjort razzior hemma hos ungdomarna och funnit olaglig propaganda, antagligen valmaterial, affischer och annat material från något av de många olika olagliga partierna.

Om den spanska domstolen dömer de åtta ungdomarna till ”terrorism” kommer straffskalan onekligen att höjas.

Samtidigt fortsätter demonstrationerna, som igår drog 800 personer, för amnsesti för de gripna med kraft med och kommer ha ytterligare en demonstration ikväll klockan åtta.  

Fångorganisationen för de nu 748 baskiska fångarnas anhöriga, Etxerat, har också meddelat att de nu kommer gå ut i en kraftig kampanj under sex dagar för att samla in resurser och informera om fångarnas situation över hela Baskien.

I staden Etxarri Aranatz så slogs även en motion igenom idag i stadshuset där spanska domstolen höga straff för den unga Hodei Juirko på 16 år fördomdes. Bland annat slår motionen fast att spanska staten har ”tagit ytterligare ett steg i en repressiv strategi mot baskien och rättigheterna för dess medborgare”. Hodei Jurko dömdes till 16 års fängelse efter att ha kastat en molotov-cocktail på en polisbil. Samtidigt dömdes en polisman som begått överlagt mord till 20 års fängelse för mordet på Angel Berrueta.

Igår fortsatte även demonstrationer i mindre städer och byar i Navarra och södra Baskien mot stadshus och offentliga byggnader som tagit ned den baskiska flaggan.

ikkurna

Annonser
2 kommentarer

Trackbacks

  1. Bartleby på Toyota « Kim Müller
  2. Allsång med SD « Andrea Doria

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: