Skip to content

Tio ungdomar dömda för att ha kritiserat valet 1 Mars. Generalstrejk utlyst!

april 3, 2009

Tio ungdomar döms till fängelse

I går dömdes 10 ungdomar i Bilbao till fängelse efter att de öppet förklarat att förbudet mot D3M och Askatasuna under valet i Mars var ett brott mot de demokratiska rättigheterna i Baskien.

Aktivisterna identifierades av polis på en demonstration under valupptakten och det var skäl nog för att dömas som medlemmar i de nu olagliga demokratiska partierna.

Ursprungligen skulle 12 ungdomar åtalas, men domstolen fick dra tillbaka åtalet mot två av dem p.g.a. av ung ålder.

Under rättegången deltog aktivister från Bilbaos vänstermiljö för att visa solidaritet med de dömda.

Bland att sa ett språkrör som var vid rättegången att ”Detta är ett bevis på den totala bristen av mänskliga rättigheter och frihet i Baskien” och att ”valen här går till på så sätt att en stor del av väljarna görs illegala, de försöker straffa folk med sådana här domar för att de kämpar för demokratiska val och jämställdhet” Och ”det finns ingen demokratisk profil i dagens konstitution överhuvudtaget”.

judgedProtest utanför rättegången

López tas emot med en generalstrejk

Den tillträdande baskiske regionalpresidenten Patxi López kommer att ställas inför en generalstrejk.  De regionalistiska fackförbunden har sammankallat till en strejk 21 maj, i både Baskien och Navarra. Motiveringen är en protest mot den ekonomiska situationen och stigande arbetslösheten. Det är första gången i Spanien som en president ställs inför en generalstrejk innan han ens tillträtt posten vilket är en tydlig protestaktion även mot PSOE/PSE’s och PP’s kuppartade samarbete och den repression detta kommer innebära.

 

Två arresterade i den senaste krograzzian.

Det har nu kommit fram att två stycken sitter arresterade efter den razzia som polisen genomförde i förrgår där de bland annat misshandlade gäster, slog sönder interiören och stal pengar från en kassa till förmån för  baskiska fångar. De som nu sitter arresterade är Oier Urrutia som äger krogen och David Hernandez.

I dagsläget är det oklart varför de sitter arresterade.

snutar

8 åtalade ungdomar får stöd

Åtta ungdomar är sedan en tid tillbaka åtalade för sabotage och är arresterade och förda till en okänd plats.

I dagsläget är det oklart för Baskien Information vart och när dem blev gripna men det rör sig antagligen om de ungdomar som tidigare varit gripna för ”sabotage” vid en demonstration vid tågbygget i Urbina och att dessa har blivit arresterade igen.

100 demonstranter skadades vid demonstrationen tack vare polisens gummikulor och polisens kraftiga chockattacker mot de fredliga demonstranterna ledde till kravaller. Först så var åtalet ”terrorism” för de som greps i tumultet, sedan en tid tillbaka åtalas de dock för ”sabotage”.

Deras advokater låter hälsa via baskisk media att de är ”nervösa men mår bra”. Deras föräldrar har vittnat framför spansk domstol och ger sitt fulla stöd till sina barn och är ”stolta och ännu mer stolta” över deras barns aktivitet.

Utöver det så organiserades en demonstration till stöd för de gripna igår som drog 800 personer ut på gatorna där de kommer ifrån. Föräldrarna går nu ut i media med sin oro över hur spansk polis tidigare torterat unga aktivister, och hur de önskar att få prata med sina barn före rättegången.

 

Ett år sedan spanska flaggan höjdes över Bilbao

Ett år har gått sedan den spanska flaggan, istället för den baskiska ikurriña, vajar över stadshuset i Bilbao.

Förra året höjdes den spanska flaggan mitt i natten då borgmästaren Inaki Azkuna (PNV)  var orolig för att kravaller skulle utbryta.

Trots att nästan alla kulturella organisationer och många baskiska partier under året har bett honom att ta ned den så har den stannat kvar. En majoritet av befolkningen har också sett flaggan som ”osmaklig” och att den borde tas ned.

Igår och idag har det därför blivit protester på ettårsdagen av ”flaggkuppen” där hundratals demonstranter har samlats utanför stadshuset för att protestera. Bland annat sa talare att ”Vi är en förnekad nation, men vi har vår rätt till våran egen identitet och att styra våran egen framtid””.

Annonser
%d bloggare gillar detta: