Skip to content

Antifascistiskt svar på trakasserier

april 2, 2009

Som vi tidigare rapporterat om så stoppades en antifascistisk minneshögtid av spansk domstol då denna skulle ”hylla terrorism”. Nu svarar organisationen Ahaztuak med en kampanj med namn ”1939 – 2009, varken tillfångatagna eller avväpnade”. 

Kampanjen är ett direkt svar på den spanska domstolens trakasserier och på det sätt spansk media vill ”normalisera” fascistdiktaturen nu när 70 års ‘jubileumet’ ska firas. Även svensk media har uttalat sig neutralt om fascistregimens maktövertagande. 

Ahaztuak vill med denna kampanj hylla alla de kämpar som slogs mot franco’s fascistregim. Framförallt vill kampanjen belysa att kampen mot fascismen fortsätter även idag. Organisationen är dock tydliga med att framhäva att just kampen efter diktaturens fall inte förts främst med vapenvåld, men att när den har gjort det så har det varit en garant för att Franco’s seger aldrig nådde den grad han själv alltid försökte hävda. Under hela diktaturen slogs antifascister och socialister, främst i Katalonien och i Baskien i olika gerillaförband. Kulmen på motståndet var de attacker ETA genomförde under 70-talet. 

Kampanjen planerar nu flera veckors fredliga aktiviteter för att minnas den spanska republiken och det antifascistiska motståndet mot franco. Bland annat kommer offren i Guernica hyllas, en minnesceremoni för den nu avlidne Bob Doyle genomföras samt flera hyllningar till andra offer för fascistregimen.

n1437378452_30308745_3693202Bild från Bob Doyles begravning

Kampanjen börjar på Söndag i staden Berriatuna. Där kommer republikens flagga sättas upp på kommunhuset, samma flagga som togs ned när staden intogs under spanska inbördeskriget.

Ahaztuak väntar med spänning om denna kampanj också kommer bli klassad för att ”hylla terrorism”.

Källa

antifaxista1

 

Fortsatta trakasserier inför påsk

Igår stormades ytterligare en krog av spansk polis. Polisen misshandlade minst en person och slog sönder bilder och annat material som var till stöd för baskiska fångar. Bland annat beslagtog de en kassa med pengar till anhöriga. Polisen har inte kommenterat händelsen.

I byn Zaldibia slog även polisen till mot balkonger och hus som visade bilder på fångar. I vissa fall slog de till flera gånger. Under natten sattes dock nya upp.

Annonser
%d bloggare gillar detta: