Skip to content

Mer trakasserier inför påsken

april 1, 2009

Den baskiska nyhetstjänsten Gara har de senaste dagarna bland annat rapporterat om följande händelser.

  •  En person som vandrade i skogen för att plocka svampar blev igår attackerad av två beväpnade polispatruller. Mannen samarbetade frivilligt med polisen för att bevisa sin oskuld. När det stod klart han enbart var ute och vandrade hotade polismännen honom med att han skulle bli ”skjuten skallen” av männen om han sågs i området igen. Vandraren bor i en by i närheten.
  • Spansk polis hänvvisar till en ”rutinkontroll” när sex militärt beväpnade poliser stormade en krog i lördags kväll. Alla som var på plats för att förbereda en middag senare på kvällen blev identifierade och inlåsta på krogen för att bli förhörda. Efter ett tag samlade sig några grannar till krogen utanför dörrarna och började skrika slagord mot polisen. Efter någon timme kunde situationen lugna ned sig efter att polischefen i byn kommit på plats och bett om ursäkt för beteendet.  Middagen organiserades inte av någon organisation utan var ett privat initiativ.
  • En antifascistisk minnesdag likställs med ‘terrorism’. En planerad minnesdag för två baskiska antifascister som 1969 planerade attacker mot francodiktaturen har nu kommit i blåsväder hos en spansk domstol då ett sådan minnesceremoni skulle ”legitimera det baskiska våldet” och ”hylla terrorism”  och därför har ceremonin, som var planerad till den 6 April, förbjudits. De två antifascisterna som dödades 1969, Jookin Artajo och Alberto Asurmendi var inte medlemmar i ETA, utan var aktiva i en förbjuden socialistisk organisation. Samtidigt fortsätter spanska staten att vägra erkänna francodiktaturens offer i Baskien som under 1969 kan räknas i hundratals med över 1.500 gripna. Läs mer på arrangörens hemsida.

Baskien Information kommer att återkomma om den ökade repressionen efter Partido Populars maktövertagande i takt med att vi och andra kamrater får tid att översätta de artiklar som strömmat in i dagarna. Tills vidare vill vi rekommendera denna text.

Annonser
%d bloggare gillar detta: