Skip to content

Extremhögern tar platserna

april 1, 2009

Som vi tidigare rapporterat har Partido Popular trots enbart 13% av rösterna i regionsvalet 1 Mars förhandlat till sig majoriteten av platserna i parlamentet med hjälp av PSOE/PSE. 

arantzaquiroga1

Den som nu kommer att leda parlamentet står nu klart.  Det blir Arantza Quiroga, en av de politiker inom Partido Popular som ligger som mest till höger, även för PP som har rötterna i Francos gamla parti.  Spanska medier har omnämnt henne som en ”högerextremist” i vissa fall.

Bland annat är hon medlem i Opus Dei och räknas som en av de närmsta personerna kring Jose Maria Aznar, och har som politiker bland annat varit i fronten för förbuden mot Batasuna, och senast D3M i valet.

Utöver det så är hon en radikal abortmotståndare och har nyligen sagt att hon ”aldrig kommer använda kondom”.

PSOE/PSE sa även att ett av kraven i överenskommelsen med PP var att den som skulle leda parlamentet skulle kunna prata baskiska (Euskera), något som PP valt att inte lyssna på då Arantza inte kan ett ord baskiska. Trots att det baskiska språket används av stora delar av befolkningen, likaväl som i parlamentet där PNV (trots en majoritet av rösterna) får stå som opposition till den oheliga alliansen mellan PP och PSOE.

PP skickar med detta val ut en tydlig signal om att fredsprocessen är helt krossad och att det kommer bli ”hårdare tag” mot den baskiska vänsterrörelsen. Många i de olagliga baskiska vänsterpartierna kommer ta beslutet med sorg, andra kommer möta det med vrede.

Källa

Annonser
%d bloggare gillar detta: