Skip to content

Amnesty rapport för 2008 ute

mars 31, 2009

 Nu har förra årets repression i Baskien sammanställts av Pro-Amnesty som kortfattat kommenterar det hela med att ”Spanska staten har nått botten” och ”Spanien är en svart fläck på Europas karta”

Rapporten går att läsa och ladda hem här (Obs. på Euskadi). http://www.askatu.org/fitxategia_ikusi.php?id_fitxategia=2661

 

Minnesstund i Aritxulegi

Över 200 deltagare befann sig enligt uppgift på en minnescermoni i Artixulegi för de 225 ETA volontärerna som hitills dött i konflikten. Ett träd planterades även till minne av Pedro Mari Goikoetxea som nyligen avled.

trad2


Fascistspår i jakten efter en försvunnen ETA volontär

Italienska fascisten Angelo Izzo erkände nyligen inför domstol att det fanns högerextrema grupper i Italien som siktade in sig på att agera mot ETA.

Izzo erkänner bland annat i förhöret att ett av dessa fascistgäng kidnappade en ETA aktivist och senare förde denne till ett hus i Barcelona där offret torterades och senare avrättades, kroppen skall gruppen ha ”fått att försvinna”.

Detta erkänande går hand i hand med försvinnandet av Eduardo Moreno Bergaretxe. Eduardo försvann spårlöst 1976. Tidsmässigt finns det ingen annan försvunnen ETA volontär.

Det italienska fascisten erkänner även att spansk stat försåg fascisterna med vapen och bombmaterial. Ett av vapnen, ett maskingevär, användes senare för att mörda en domare i Italien.

Detta avslöjande hoppas nu många är slutet på den sorg och förtvivlan Eduardos anhöriga burit inom sig under många år.

eduardo

Annonser
%d bloggare gillar detta: