Skip to content

Ertzaintza söker mer stöd och trakasserar minnesstund

mars 30, 2009

I en artikel nyligen så gick den spansk-baskiska polisen Ertzaintza ut offentligt och krävde mer statligt stöd för att kunna ”bekämpa ETA”. Enda sedan valet 2006, då polisen offentligt gick och erkände att en offensiv skulle inledas, så har Ertzaintza fullkomligt proppats full med bidrag från Spanien, Frankrike och EU. Trots detta anser de att det inte räcker för att motarbeta ETA eller de baskiska rörelserna.

Nu går polisen själv ut i media och säger att de behöver mer stöd. Bland annat kräver polisen 1.000 nya specialutbildade tjänster som ska rikta in sig på att övervaka och spionera på baskiska aktivister,  I övrigt erkänner polisen att ETA har flyttat fram sina positioner och att de behöver ekonomiskt stöd för att vinna initiativet i konflikten, och erkänner även att Ertzaintza idag är präglad av en dålig och ineffektiv organisering. 

Bland annat kräver polisen resurser för fler patruller i gatumiljön, då de anser att för många polismän idag har tilldelads andra tjänster, bland annat som livvakter till personer som kan vara hotade av ETA. 

 Ertzaintza gör  på så sätt ett förbluffande uttalande där de pekar ut ETA och den baskiska rörelsen som mer drivna och mer  professionella än den spanska staten och målar upp en bild av den spanska, franska och baskiska polisen som inkompetenta och  på defensiven. 

Många anser nu att uttalandet är lite av ett påhitt, även om ETA har ökat sin aktivitet lågintensivt under 2008, och att de baskiska polisen passar  nu på med den nya PP-PSOE alliansen att försöka utvidga sin redan väl  tilltagna budget. 

Källa

 

Konfrontation i Azpeita

För 25 år sedan sköts fyra volontärer i Autonoma Antikapitalistiska Kommandot ihjäl i byn Pasaia där polisen låg i bakhåll. Sedan dess så har årligen baskiska aktivister försökt hålla minnesceremonier och samlats för att minnas Rafael Delas, Jose Mari Izura, Pedro Mari Isart och Dionisio Aizpur.

 

accm1

Redan förra veckan i Pasaia så bröt oroligheter mellan sörjande och polis ut och igår bröt kraftigare konfrontationer ut i Azpeitia där 150 sörjande hade samlats. Sammanlagt har 20-talet personer skadats och ett tiotal gripits. Polisen har även beslagtagit blommor, fotografier och annat material som gjorts för att hedra de döda, bland annat dikter och privata meddelanden. Trots trakasserierna så lyckades dock ett tjugotal bryta igenom den kraftiga polisbevakningen och hedra de döda.
 
På andra ställen i Baskien så har det på senare tid även varit andra minnesceremonier och protester.

Bland annat så gick ett hundratal grannar ut i Olatzi i protest mot att de inte fått hedra dödade volontärer från området då polisen hade hotat med att storma alla former av sådana försök. Minnesceremonien hade varit planerad till den 28:e Februari och det var bara nyligen som befolkningen kunde ha en protest mot polisens beteende. Polisen nöjde sig för dagen med att fotografera de boende i området. Fortfarande har inte förbudet upphävts.

 I Bilbao samlades även 180 personer till en minnesceremoni som fick avbrytas och förflyttas efter att polisen dök upp.

Källa

 

Brandbomb mot PNV lokal
Tidigt idag blev en partilokal tillhörande högerpartiet PNV attackerad med en molotov-cocktail. När polis och brandkår kom fram var branden släckt.  Partido Popular gick snabbt ut och fördömde attacken. Idagsläget är det okänt vilka angriparna var, men man kan anta att det är personer som är missnöjda över PNV’s tystnad när de lät Partido Popular och PSOE ta lokala parlamentsmakten. PNV stödde även förbuden mot D3M under valet. 

Källa

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: