Skip to content

PP fick 13% i valet – får makten i parlamentet!

mars 27, 2009

Nu är valresultatet offentligt. Högerpartiet Partido Popular får trots enbart 13% av rösterna 38 platser i parlamentet, och därför en egen majoritet. PNV, trots mest andel röster, är nu satta i kylan efter att ha dominerat baskisk inrikespolitik i 30 år efter att samarbetet mellan PP och PSOE formulerat sig.

patxilopezPatxi Lopez – PSOE
President över Baskien – tillsatt av Partido Popular 

Anledningen till denna uppvisning i ”spansk demokrati” är att Partido Popular nu har förhandlat färdigt med Socialdemokraterna i PSOE/PSE.

Partido Popular ger sitt stöd till den socialdemokratiska politikern Patxi L’opez, som tack för detta ger PSOE/PSE det gamla fascistpartiet egen majoritet i parlamentet!

Detta innebär att PP för första gången får makt över den baskiska regionen. Samma parti som stått i bräschen enda sedan Franco’s dagar i kampen mot baskisk självständighet!

Denna nyvunna makt som de  har förhandlat till sig med socialdemokrater har den gemensamma nämnaren att  inte bara förbjuda bort den baskiska vänstern som de gjorde under valet, utan även att avsätta alla baskiska partier (även högerpartiet PNV) från ett inflytande  över sitt eget land.

Detta är grundanledningen till att PP och PSE nu samarbetar, med denna ”demokratiska” rockad har PNV, som traditionellt är största maktfaktorn i Baskien och fick flest röster i valet i mars, nu spelats ut och all makt har på ett förbluffande sätt satts till högerextrema PP som är ett minoritetsparti!

PSOE är de som möjliggjort denna katastrof i sin ovilja att inte ens vilja samarbeta med PNV, eller överhuvudtaget några baskiska partier. Socialdemokraterna har således medvetet nu hjälpt till att kuppa in en minoritet fascister till maktposition till priset av att de lovar att stödja en socialdemokratisk president!

Baskien står nu inför mörka dagar under den ”demokratiska” regimen och utan tvekan har PSOE nu lagt grunden till en ökad aktivitet från ETA och grusat fredsprocessen till mindre än det sandkorn det tidigare var när baskiska högern i PNV satt i parlamentet.

Partido Popular gnuggar samtidigt händerna att de äntligen fått makten i ett område de traditionellt velat utrota. Samtidigt så står liberalerna i PNV och majoriteten av befolkningen handfallna, och överkörda. Demokrati existerar inte i Baskien är det budskap som PSOE/PSE och PP nu skickar ut.

Utan tvekan kommer denna kupp leda till ökade konfrontationer och ökad repression och får ses som ett försök av juntan av fascister och socialdemokrater att en gång för alla försöka radera den baskiska frihetsrörelsen.

Framtiden får visa utgången.

Läs mer om regionalvalet i våra tidigare artiklar:
Socialdemokrater och fascister hand i hand

Spanska staten vann valet

Filmer från valupptakten

Det mest odemokratiska valet någonsin 

Annonser
%d bloggare gillar detta: