Skip to content

Nya taktiker, fortsatt repression och 5 år efter mordet på Angel Berrueta

mars 26, 2009

Nu har den baskiska vänstern skakat av sig alla problem som valet bidrog med. Det är den signalen som sänds ut nu när representanter från olika lagliga och förbjudna partier har samlats den senaste tiden för att enas kring en gemensam plattform att arbeta från. Bland annat är fokus på hur man ska hantera och kämpa för den baskiska arbetarklassen som drabbats hårt av den ekonomiska kris som svept över Europa. 

Plattformen strävar även efter att kämpa mot Spaniens förbud mot många av de baskiska vänsterpartierna och strävar efter ett forum som är ”öppet för alla vänsterkrafter att arbeta demokratiskt och fredligt i”. I dagsläget är de vänsterpartier som stödjer de spanska lagarna inte med i diskussionerna.

 
Generalstrejk
10.000 personer deltog i demonstrationer som baskiska vänsterorganisationer och fackföreningar arrangerade  i Bayonne (Baskiska: ‘Baoina’) till stöd för den generalstrejk som riktade sig mot den franska högerns ekonomiska politik. Bayonne är den största baskiska staden i den del som ”tillhör” Frankrike.


FN fördömer Spanska staten
En FN expert på mänskliga rättigheter fördömde nyligen de domar som spanska staten lagt på de 44 politiker som anklagas för ”samröre med ETA”. En majoritet av de 44 obekväma politikerna sitter nu fängslade.

 
Baskisk-spansk polis ökar repressionen
I en rapport över de två senaste månaderna så avslöja det av baskisk och spansk polis har;

  •  Satt upp över 1.000 militära  vägkontroller (s.k. ‘checkpoints’) 
  • Registrerat över 100 ‘nya’ aktivister under valdagarna
  • Öppnat eld med gummikulor vid flera tillfällen varav det värsta anfallet var i Urbina där över 100 personer skadades vid en protest mot ett tågbygge
  • Förvägrat många arresterade att kommunicera med omvärlden, att helt ta ifrån dem kontakt med advokater likaväl som deras familj.
  • Förbjudit fester och ceremonier för att ta emot baskiska fångar som släppts.

 

Bomb i Amorebieta
En mindre bomb exploderade utanför en affärsmans hus i Amorebieta torsdagen den 26:e mars. I dagsläget har ingen grupp tagit på sig ansvaret men spansk polis 
har pekat ut affärsmannen som en måltavla för ETA. Ingen skadades.

 

Fransk polis arresterar åtta
Den 10:e och 11:e mars arresterades åtta aktivister i Frankrike misstänkta för ”sabotage” vid protesterna mot tågbygget i Urbina, vid samma tillfälle som nämnts ovan då 100 st demonstranter skadades av polisens ingripande. Sju av dem släpptes inom loppet av några timmar, en av dem sitter redan i fängelse på grund av en efterlysning i Spanien för liknande brott. Ursprungligen var anklagelsen ”Terrorism”.

urbina6100 skadade, 8 gripna, 1 dömd.
Polisingripande mot protester av tågbygge i Urbina.
 

Dömd till 16 års fängelse efter att ha kastat molotow-cocktails
Hodei Ijurko, en ung man från Irunnea-Pamplona har dömts till 16 års fängelse i Spanien efter att ha blivit anklagad att ha  kastat molow-cocktails mot polisbilar vid en kravall.


Fem år sedan mordet på Angel Berrueta
För fem år sedan så mördades Angel Berrueta i sin affär efter att ha vägrat att lyda en polismans order att hänga upp en propagandaaffisch mot ETA . Mordet skedde samma dag som Al-Qaida attackerade Madrid. Ytterst är spanska staten skyldig för det brutala mordet, då en ohygglig hetsjakt inleddes mot ETA som ansågs av högern vara skyldiga till det brutala terrordådet i Madrid. 

Polismannen tvekade därför inte att avrätta en affärsinnehavare när denna ansåg att ETA var oskyldiga ,vilket var fallet, och därför vägrade hänga upp hetspropaganda mot den baskiska rörelsen. 

7917_19884Angel Berrueta – mördad för att ha rätt och vägrat lyda order.

Polismannen dömdes nyligen till 20 års fängelse, vilket måste ses i jämförelse med den unga man som samtidigt dömdes till 16 års fängelse för att ha kastat ‘brandbomber’ från samma stad.

Fredagen den 13:e samlades hundratals basker för att hedra minnet av Berrueta, och även för att minnas Kontxi Sanchiz som dog i hjärtattack vid en demonstration strax efter Berruetas död 2004. Kontxi fick hjärtattacken efter att spansk polis öppnat, verkställande, eld mot demonstrationen. 

28bizkaeuskaxxx2129610

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: