Skip to content

Tre misstänkta ETA medlemmar gripna, en torterad, en hungerstrejk påbörjad och fem politiska aktivister arresterade

mars 12, 2009

Förra veckan grep den baskiska polisen, Ertzaintza, tre personer som anklagas för att vara medlemmar i ETA, ytterligare tre ungdomar försökte gripas men polisen misslyckades med sin insats.

Efter att ha spenderat fem dagar i fängelse så kunde den första av de gripna, Manex Castro, komma ut med information till de baskiska fångorganisationerna om hur han hade behandlats. Han kunde då redogöra att han hade blivit misshandlad, förvägrad sömn och mat, och inte bara fått hot mot sig själv utan också mot sin familj. Bland annat hade polisen gett sexuella hot mot hans mor. Ett återkommande hot var också att han skulle förflyttas till den spanska regionen och den fruktade spanska polisen Guardia Civil.

Protester och presskonferenser hölls efter avslöjandet i de gripnas hemstäder. Att polisen skulle ha torterat de gripna avvisades dock från statligt håll.

Förra året inträffade också fall av tortyr mot misstänkta ETA medlemmar, dom gångerna fanns det så starka bevis att 15 spanska polismän nu väntar rättegång. Då hade polisen inte bara misshandlat och hotat de misstänkta , utan även försökt dränka de misstänkta i en flod, försökt kväva dem med plastpåsar och genomfört skenavrättningar. En av de misstänkta ETA medlemmarna, Igor Portu, fick efter förra årets tortyrskandal läggas in på intensivvård.

Spansk och baskisk polis har kontinuerligt genom hela konflikten använt sig av tortyr, hot, skenavrättningar och andra metoder. Detta trots att Spanien ska ha ”demokratiserats” sedan 80-talet. Så är inte fallet och aktivister från Amnesty Internatonal har i många fall när de försökt upplysa om den spanska polisens återkommande tortyrmetoder funnit att det är svårt att få staten att erkänna detta, ett fåtal aktivister från människorättsorganisationen har även blivit hotade av högerextrema element. 

Hungerstrejk inledd
Den politiska fången Xabier Etxebarria påbörjade en hungerstrejk den 3:e Mars. Detta i protest mot att den franska polisen vill överlämna honom till det Spanska rättväsendet när han gör färdigt sitt straff om några veckor. Det är en vanlig, men illegal, praktik att fransk polis skickar över baskiska fångar till de spanska myndigheterna efter att de har suttit av tiden i frankrike. Flera fall finns där baskiska fångar som överlämnats har torterats och dömts igen, trots att de har suttit av sina brott. 
 

Politiska aktivister arresterade
Fem ungdomar greps förra fredagen av spansk och baskisk polis men släpptes efter några timmar. Deras brott var att de hade delat ut flygblad och målat graffiti mot bygget av det system av höghastighetståg som spanska staten vill genomföra genom många baskiska byar och samhällen. Protesterna mot bygget har under 2008 och 2009 eskalerat och tusentals har varit aktiva i demonstrationerna och även ETA har varit aktiva i frågan. I slutet av 2008 resulterade en demonstration i allvarliga kravaller. Bygget ses som en felprioritering och som ett bevis på att basker fortfarande saknar makt och kontroll över sina egna samhällen, då beslutet är tagit i Madrid utan hänsyn till de olika byarnas syn på saken. I princip alla olagliga socialistiska organisationer är aktiva i någon form av protesterna. 

När polisens arresteringar blev kända så drog hundratals ungdomar ut på gatorna och mindre konfrontationer skedde mellan politiska aktivister och polis. Senare på kvällen tillkallades en presskonferens där talespersoner från kampanjen mot bygget konstaterade att ”kampen för ett självständigt och socialistiskt Baskien kommer att fortsätta, oavsett hur stark repression spanska staten utsätter oss för”.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: