Skip to content

Fallet José Ingacio de Juana Chaos (uppdaterad)

mars 9, 2009

 José Ingacio de Juana Chaos har bott i Belfast sedan han kom ut ur spanskt fängelse i Augusti 2008. Efter påtryckningar från Spanien, och efter att den Israeliska staten kraftigt fördömt att José deltagit i en demonstration mot kriget i Gaza och ”glorifierat terrorism” genom att uttala sig positivt om ETA och använt ”terroristiskt språkbruk”, så hotas han nu att utvisas tillbaka.

dejuanchaosbelfast_3

José har spenderat över 20 år i fängelse anklagad för 25 mord som aktiv i ETA. När han dömdes i efterhand till att spendera ännu fler år i fängelse, på grund av en tidningsartikel, så påbörjade han en hungerstrejk. Sammanlagt dömdes han till över 3.000 år i fängelse, men släpptes efter 20 år, då det är osannolikt att han ensam skulle stå ansvarig för flera procent av ETA’s sammanlagda assassinationer.

Nu vill Spanien få honom utvisad från Nordirland för att anklagas ytterligare, denna gång för att ha  ”stött ETA” i och med sina uttalanden om konflikten i Baskien. 

Det han har ”gjort” är att efter hans frigång i Augusti skrivit ett uttalande i sitt namn , om hans fängelsetid,  där han använt frasen   ”aurrrea bolie” som ordagrant betyder ”att sparka bollen framåt”. Enligt spansk stat är termen olaglig och kan jämnföras med irländska republikaners ”Tiocfaidh ár lá ”, vilket betyder ungefär ”Vår dag kommer”. Om han döms så riskerar han två års fängelse för att ha använt ”terroristiskt språkbruk”. Spanska staten medger att de inte ens har uttalandet i fråga.

Beslutet om Josés framtid skulle ha kommit idag (Måndag 9 Mars), men har skjutits fram tills imorgon (Tisdag). De flesta experter som har undersökt fallet tror dock att processen kommer att ta lång tid då Spaniens anklagelser är ”svaga och ogrundade”. Antagligen har Israeliska påtryckningar mot Storbrittanien på grund av att Juan med tiotusentals andra tog avstånd från kriget i Gaza spelat in i beslutet att försöka få honom utvisad.

Uppdatering: 
Överläggningar på Tisdagen (10 mars) kom fram till att José kan utlämnas, då det existerar en liknande lag i Storbritannien. Förhandlingarna drar dock ut på tiden och nästa överläggning kommer att hållas tidigast i mitten av maj. Rätten slog bland annat fast att de ord José har använt är att ”stödja terrorism” även i Storbritannien. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: