Skip to content

Stor Katalansk protest i Bryssel

mars 7, 2009

Baskien Informations syfte är att informera och upplysa om den kamp för självständighet som pågår i Baskien. Historiskt och till viss del politiskt har denna konflikt mycket gemensamt med Kataloniens strävan om att också få undslippa toppstyret och de spanska nationalistiska krafterna som Francodiktaturen tvingade på Baskien och Katalonien efter spanska inbördeskrigets slut, och sedare vidarehållt med hjälp från allehanda högerpartier och socialdemokrater.

I går hölls en stor protest i Bryssel för Katalanskt självstyre och rätten att få bryta sig fri från Spaniens koloniala arv och rätten till lokal demokrati. Som nog många vet så var Katalonien och Baskien senast fria områden under den socialistiska republikens dagar.

belgiumdemo

Protesten drog 3.000 personer enligt belgisk polis, men arrangörerna hävdar att den kan ha dragit upp till 10.000 personer.  Protesten var fredlig och inga provokationer från polis förekom.

Det katalanska rörelsen för att göra sig fria från Spanien har sedan Francos fall varit uteslutande fredlig, och tyngdpunkten har legat på politiska krav där rörelsen har använt sig av medel som strejker och demonstrationer.  Det katalanska frihetsträvandet är starkt präglat av det historiska arvet från den enorma anarkistiska rörelse som fanns i Katalonien före inbördeskriget, och är fortfarande idag ett centrum för en stor del av de radikala arbetarströmningarna .

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: