Skip to content

Socialdemokrater och fascister hand i hand

mars 6, 2009

Det socialdemokratiska partiet PSE (PSOE’s baskiska avdelning), som en gång i tiden före Francos fall  stod som representanter för de marxistiska antifascistiska åsikterna, har nu inlett ett samarbete i Baskien med fascistpartiet Partido Popular (PP). Ett samarbete som står som bevis på hur det f.d. socialistpartiet sedan 70-talet har förändrats och närmat sig högerkanten, och allt mer visat öppen fientlighet mot Baskisk självständighet. Beslutet kom efter överläggningar med det baskiska högerinriktade nationalistpartiet PNV som har varit den kraftigaste politiska kraften i Baskien de senaste 30 åren. Det är med PNV’s godkännande som de tre, PNV PSE och PP nu blir den koalition som kommer kontrollera baskisk politik.

Av detta kan man konstatera att PP, trots valbakgångar, får hjälp av socialdemokrater för att bibehålla en spansk nationalistisk och baskienfientlig prägel i Euskadi. PP övertog rollen som fascismens främsta förespråkare  sedan Franco’s fall och har traditionellt varit de ivrigaste motståndarna till Baskisk självständighet. Det är under Partido Populars politik som de baskiska rörelserna har förbjudits, förföljts och censurerats bort från den  parlamentariska arenan . Som vi alla minns var det PP som bibehöll åsikten att det var ETA som stod bakom bomben i madrid som Al-Qaida tog på sig, trots internationella påtryckningar och bevis. De misslyckade fredsförhandlingarna, som är grunden för den eskalerande konflikten i dag, har sin grund i Partido Populars ovilja att erkänna den baskiska befolkningens demokratiska beslut, och i synnerhet socialistiska eller seperatistiska sådana. Att PSOE nu närmat sig PP kan inte tolkas på annat sätt än att konflikten mellan den förbjudna baskiska rörelsen och spanska staten kommer att intensifieras.

francomarch
Partido Populars ungdomsektion
Bild tagen från minnesdemonstration för Franco


Koalitionen som nu har skapats är ett bevis för att fredsprocessen i Baskien har totalhavererat, vilket ytterligare bevisas genom att ETA är aktivare nu än före den ensidiga vapenvilan 2006.

Den sittande presidenten i Baskien övergår nu även från PNV till att vara en PSE representant, något som PSE förhandlade till sig med PP och PNV.

Samtidigt fortsatte  polis igår kväll att undersöka ETA misstänktas hus i jakt efter bevis kring avrättningen på den spanska affärsmannen Ignacio Uría. Den ETA enhet som polisen pekat ut som ansvarig sitter fortfarande fängslade utan bevis.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: