Skip to content

Spanska staten vann valet

mars 4, 2009

I Söndags var det val i Baskien för att tillsätta det lokala parlamentet. Tack vare den spanska statens taktik att förbjuda alla Baskiska partier och organisationer så blev utgången en klar seger för spanienvänliga partier och högerkrafter. Det största baskiska alternativet, D3M, som vi skrivit om nedan nekades självklart att delta tack vare Spanska taktiker som gav historiska påminnelser om den vita regimens taktiker mot ANC i Sydafrika.

Under valet röstade över 100.000 basker ”illegalt” på D3M och Aksatuna i illegala rösturnor och med ”illegala” blanketter för att försöka få sin röst hörd. Trots detta finns även många rapporter om basker som röstade i valet med den Spanska flaggan över sin mun som en symbolisk protest mot det åsiktsförtryck som råder i Euskal Herria. Dessa protester i civil olydnad måste räknas som de största i Västeuropa i modern tid, och ett bevis på att den spanska statens starka reprission under valupptakten har misslyckats.  Experter har pekat på att om dessa röster hade räknats så hade förmodligen PNV tvingats ta en mer  vänsterinriktad koalition.

bozka_ematen

 I valet så blev det en tydlig ”självständighet” som vann med 400.000 spanienlojala mot 600.000 baskiska. Majoriteten av dessa tillföll dock högerpartiet PNV, ett parti som nu anklagas av många basker för att ha suttit stilla när D3M och Aksatuna blev förbjudna och jagade av polisen under valupptakten. PNV har sedan många år hållit en ambivalent och Spanienvänlig ställning, och har alltid varit otydliga i vad de menar, både praktiskt och teoretiskt, om vad Baskiens frihet betyder. De anklagas också för att medvetet stått på de spanska domarnas sida när de förbjöd D3M och Aksatuna, och inte gav några protester varken mot att polisen stängde ned baskiska radiostationer eller förbjöd partier eller attackerade demonstrationer. PNV har varit den styrande faktorn i baskisk politik de senaste 30 åren. De vann som vanligt även dessa val men förlorade många platser i det lokala valen till andra partier med högerinriktning, varav PSOE är deras största konkurrent.

PP gick dock tillbaka i Baskien och har idag bara 13 av 75 platser. Förmodligen kommer nu PNV gå i koalition med PSE (Baskiska versionen av PSOE), PP och UPyd (En fascistfraktion från PSOE). Sålunda kommer den fascistiska politiken och den Spanska statens kontroll över Baskien vara oförändrat.

Representanter från b.l.a. D3M har efter valet krafigt kritiserat PSOE för att fortsätta taktiken att förbjuda bort den baskiska frågan, en taktik som spaniens fascistparti PP påbörjade. D3M har även gått ut och sagt att deras politiska offensiv, med demokrati i sikte, kommer att fortsätta trots att de nu kan räknas till en av många förbjudna Baskiska organisationer. Styret över Baskien fortsätter att vara anti-demokratiskt och präglad av den kolonialistiska spanska nationalismen.

I februari förflyttades 35 baskiska fångar, och hundratals personer har varit ute för att ge sitt stöd till de 762 fångar som idag sitter fängslade i spanska och franska fängelser i sin kamp för ett fritt, socialistiskt Baskien.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: